Quantcast
Channel: HUON » HUON Ştirile judeţului Hunedoara
Viewing all articles
Browse latest Browse all 25

Tehnologii noi în materie de prelucrarea lemnului

$
0
0

Tot ceea ce ţine de prelucrarea lemnului, de aducerea sa în forma finală bine finisată impune necesitatea realizării de margini şi canturi perfect drepte. Îmbinările trebuie să fie de asemenea ideale, suprafeţele care intră în contact să se plieze perfect, fără neregularităţi. Tehnologia în acest sens evoluează constant, iar noile generaţii de echipamente prezentate la târgurile de specialitate propun metode inovative: eliminarea recipienţilor care utilizează adezivi şi înlocuirea acestora cu benzi din materiale speciale având o faţă adezivă care să ajute la realizarea îmbinărilor. O altă noutate este reprezentată de utilizarea de cantităţi de adeziv topite „la cerere” – granule încălzite care sunt ulterior transformate într-un jet de adeziv reglabil pentru evitarea surplusului ce duce la formarea de canturi şi protuberanţe nedorite. Pelicula formată prin jetul ajustabil este una foarte fină, evitându-se astfel marginile nedorite. Această tehnologie a fost prezentată la o ediţie a târgului pentru echipamente de prelucrarea lemnului din Atlanta.

Prelucrarea lemnului presupune atât utilizarea de echipamente specializate cât şi de substanţe chimice, adezivi şi alte tratamente care uneori pot fi inflamabile. Un sistem nou prezentat la aceleaşi târguri propune decompresia fără flacără pentru acele substanţe ori pulberi inflamabile care sunt folosite la vopsirea lemnului. În acest fel se reduce gradul de risc în prelucrare.

Fie că se lucrează într-un atelier de dimensiuni reduse ori într-o fabrică mare din industria prelucrării lemnului, se impune necesitatea unui sistem eficient de transport, depozitare şi manipulare a pieselor, materiilor prime şi a tuturor subansamblelor. Se creează în acest fel o funcţionalitate şi o productivitate crescută, prin modul eficient în care diversele elemente parcurg întreg procesul tehnologic. La acelaşi târg din Atlanta s-a prezentat un sistem de prindere şi vacuum bazat pe utilizarea de spumă. Acest sistem avea deschideri mari care permitea prafului, impurităţilor şi reziduurilor să se scurgă prin valve speciale, fără ca echipamentul să se înfunde. Sistemul are de asemenea capacitatea de a rula atât automat cât şi semi-automat ori controlat manual, putând fi 100% personalizat în ceea ce priveşte dimensiunile.

În industria prelucrării lemnului maşinile-unelte cu comandă numerică computerizată (CNC) sunt la mare căutare. Astfel de utilaje eficientizează mult procesele de prelucrare, un exemplu cert este cel al gamei de utilaje pentru prelucrarea lemnului de la Surplex care include numeroase maşini-unelte CNC. Inovaţia lansată recent este un banc de lucru CNC cu 5 axe, care poate prelucra atât lemn masiv cât şi panouri prefabricate ori alte materiale din cele mai diverse, necesare pentru realizarea de piese complexe de mobilier şi nu numai. Dispozitivul îmbină metode de fabricaţie extinse, incluzând frezarea CNC pe 5 axe de lucru – tehnologie de fabricaţie care este considerată a fi cea mai avansată şi mai rapidă în acest moment.

Deşi unele dintre aceste tehnologii şi inovaţii prezentate în târguri erau încă la nivel de prototip, funcţionalitatea şi aplicabilitatea lor va face ca din stadiul de prototip să ajungă să fie produse în serii mari. În acest fel, orice producător sau agent de prelucrare va avea la dispoziţie o tehnologie avansată de lucru, care va spori productivitatea şi va creşte eficienţa în toate procesele.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 25

Latest Images

Trending Articles